UI en UX wat is het, en wat heeft jouw bedrijf eraan?

Door

Middels deze Blog gaan we dieper in op UI en UX. Maar wat is het precies? Welke voordelen heeft dit voor jouw bedrijf. En hoe nemen we je mee in het proces?

UX & UI

UX: User Experience 
UX staat voor User Experience, wat letterlijk gebruikers ervaring betekent. Bij user experience draait het dan ook om het maken van een ontwerp dat resulteert in een optimale gebruikerservaring. Hoe sneller een platform erin slaagt om de wensen van de bezoeker te vervullen, hoe beter het UX design geslaagd is.

UI: User Interface
UI staat voor User Interface, dat gebruikersomgeving betekent. Dit kan bijvoorbeeld de gebruikersomgeving van een website zijn, maar ook een applicatie. Het uiteindelijke doel van User Interface Design is om tot een betere en vriendelijkere gebruikerservaring te komen. Daar waar UX zich richt op de totale gebruikerservaring, ligt bij UI de focus specifiek op de interface. Omdat UI draait om het optimaliseren van de interface en de specifieke elementen daarbinnen, zijn UI designers vaak gespecialiseerd in grafisch ontwerp. Zo passen zij onder meer kleine details aan die uiteindelijk een groot verschil blijken te maken. De werkzaamheden van een UX designer liggen meer in het overzien van het grote geheel. De nadruk ligt op het technische en analytische vlak.

Voorbeelden UI/UX Inova
Voorbeelden UI/UX Inova

De toepassingen van UI en UX

  • Websites, desktop en mobile
  • Applicaties
  • Touchscreens
  • Digital cockpits
  • Augmented reality interfaces
  • Virtual Reality Interfaces
  • Games
  • Enz...Voorbeelden UI/UX INOVA
Voorbeelden UI/UX INOVA

Aanpak INOVA


1. Projectafbakening en projectomvang:
We kijken intern naar de vraagstelling. Hoe omvangrijk is het project? Welke eisen en wensen liggen er op tafel? Denk hierbij aan: de doelen, functionaliteiten, content invulling, concurrentie voorbeelden, het beschikbare budget etc. Op die manier kunnen we de omvang van het project afbakenen, een offerte opstellen en voor alle betrokkenen duidelijk maken hoe het traject gaat verlopen.


2. Architectuur en wireframes
Bij omvangrijke projecten is het belangrijk om goed na te denken over de structuur. Dit geven we grafisch weer in een flowchart of een sitemap. In één oogopslag wordt hierdoor visueel duidelijk hoe de navigatie verloopt. Wireframes zijn het geraamte van een website of app. Zie het als een bouwtekening waarin we nadenken over de lay-out en de verschillende elementen. Daarnaast worden in wireframes zaken vastgelegd als navigatie, indeling, en inhoud. Hiermee bekijken we samen met jou of dit de gewenste richting is. We werken met een klikbaar prototype dat online te bekijken is.


3. Visueel ontwerp
Op basis van de wireframes maken we een visueel ontwerp. We ontwerpen op maat gemaakte graphics die de doelgroep van je bedrijf aanspreken en enthousiasmeren. We kijken goed naar de huisstijl en het verhaal dat jij samen met ons wilt vertellen aan je klanten.


4. Development fase
Als duidelijk is wat we willen en hoe dit eruit gaat zien starten we met de bouw van de website of applicatie. We hebben bij TeamINOVA zowel front end als back end specialisten. Zij gaan aan de slag met het ontwerp en het volledig neerzetten van de interactieve omgeving inclusief CMS systeem.


5. Test en content fase
We plaatsen de website in eerste instantie op een tijdelijke URL. Vervolgens wordt de website gevuld met content. Wij denken graag met je mee over de content en creëren deze ook. Denk aan: animatie, video, fotografie en tekst. Belangrijk is ook om de website te testen. Werken alle interactieve elementen, zijn er geen doodlopende links, komen alle ingevulde formulieren bij je bedrijf aan etc.


6. Zoekmachine optimalisatie

Van belang is dat een website goed vindbaar is. We optimaliseren hierbij je online aanwezigheid. Daarom hebben we specialisten in huis die alles weten over het inrichten van je website voor SEO en SEA.


Voor meer informatie over UI en/of UX neem gerust contact met mij via gijs@teaminova.nl of bel naar INOVA op 085 484 1200.


INOVA gelooft in flexibele marketingcommunicatie. Inzet van één of meerdere specialisten vanuit verschillende disciplines op basis van de vraag die er op dat moment ligt. We werken volgens de unieke INOVA-roadmap aan gestelde doelen. Dat maakt jou en ons onderscheidend. Want hey… we are you.