De duizendpoot vacatures in marketing en communicatie

Door

Het marketing en communicatie vakgebied is de afgelopen jaren flink veranderd. Het marketing vak wordt breder en specialistischer. Marketing en communicatie medewerkers herkennen en erkennen deze ontwikkeling. Toch worden er in vacatures nog vaak gevraagd naar een duizendpoot. Is dat wel realistisch?

Uitvoerende marketing

De laatste jaren zijn de ontwikkelingen razendsnel op digitaal vlak. Alleen al op het gebied van uitvoerende marketing is er veel veranderd. E-mail en internet worden opgevolgd door social media, SEO, SEA, apps, narrowcasting, e-mail marketing, marketing automation en phygital. Beseffende dat zelfs deze lijst nog verre van volledig is. Ook de traditionele marketingmiddelen en -kanalen hebben niet stilgestaan.

Strategische marketing

Op strategisch niveau zijn de uitdagingen ook groter geworden. Onze omgeving ontwikkelt zich sneller dan ooit in zowel de fysieke als digitale omgeving. Lokale ambities worden mondiale ambities en de concurrentie is enorm. Organisaties groeien en zijn ambitieuzer dan ooit tevoren. Met als uitdaging voor de strategisch marketeer om de marktontwikkelingen te zien en te vertalen naar kansen.

Duizendpoot vacature

Organisaties hebben op zowel uitvoerend als strategisch vlak grote uitdagingen. We proberen al die uitdagingen te vangen in een ‘’duizendpoot’’ vacature. Toch begrijp ik wel dat er nog vaak deze duizendpoot vacatures online staan. Het is voor personen die niet werkzaam zijn binnen het vak moeilijk in te schatten hoe snel het communicatie- en marketingspeelveld veranderd. Vaak is het ook moeilijk om te overzien wat voor consequenties het heeft op hun eigen businessmodel. Meestal kennen marketing en communicatie een vast budget, uitgedrukt in een aantal FTE en inkoopbudget. Binnen dit budget moet de klus geklaard worden, ondanks dat het inkoopbudget beperkt is. Voor kleinere organisaties is het zelfs onmogelijk om het businessmodel aan te passen. De marktwerking staat zo onder druk dat er geen ruimte is om dit anders te organiseren.

Gevolgen voor specialisten

Bovenstaande ontwikkelingen hebben ook gevolgen voor de specialisten. De verwachting van marketing- en communicatiespecialisten worden steeds vaker als hoog ervaren. Ze voelen steeds meer druk op hun schouders liggen door alle specialismes die ze moeten waarmaken. De specialist zelf zou het liever anders zien. Een specialistische taakomschrijving en samenwerken met andere specialisten vormen hiervoor een veelbesproken oplossing.

Gevolgen voor organisaties

Organisaties die een duizendpoot aantrekken ervaren dat deze persoon niet op ieder vlak kan uitblinken. Bijscholing, inkopen of kansen laten liggen zijn gevolgen hiervan. Daarnaast heeft tijd veel impact. Door de snel veranderende markt en ontwikkelingen zijn organisaties genoodzaakt om snel te handelen. Tijd is een van de belangrijkste factoren om in de grote concurrentiestrijd de marktbehoefte in te vullen.Organisaties die de duizendpoot aantrekken ervaren dat deze niet op ieder vlak de spreekwoordelijke negen haalt. Bijscholing, inkopen of kansen laten liggen is het gevolg. We vergeten dan nog de impact die het heeft in de tijd. De razendsnel ontwikkelende markt vraagt om snel te handelen. Tijd is een belangrijkere factor dan ooit in de grote concurrentiestrijd om marktbehoefte in te vullen.

De duizendpoot niet gevonden?

Ben of ken jij in een duizendpoot die in marketing communicatie strategisch, tactisch en operationeel actief is? En ook de traditionele en digitale kant volledig beheerst krijgt? Dan krijg je bij ons direct een baan voor het leven. Solliciteren is niet nodig en het liefste willen we dat je morgen start. 

Als je de duizendpoot niet kunt vinden zijn er gelukkig ook nog andere oplossingen. Een keuze die kunt maken als organisatie is het inrichten van je marketingopgave middels:


• Of je zoekt toch verder naar de duizendpoot
• INOVA inzetten en jouw marketingopgave laten uitvoeren door een flexibel marketingcommunicatieteam
• Marketingafdeling opschalen met het werven van de juiste specialisten

INOVA gelooft in flexibele marketingcommunicatie. Inzet van één of meerdere specialisten vanuit verschillende disciplines op basis van de vraag die er op dat moment ligt. We werken volgens de unieke INOVA-roadmap aan gestelde doelen. Dat maakt jou en ons onderscheidend. Want hey… we are you.