Hoe een nieuwe overheidswebsite Digitaal Toegankelijk te maken

Door

Iedere overheidsinstantie is tegenwoordig wettelijk verplicht om hun website te laten voldoen aan het Besluit digitale toegankelijkheid. Er dient een toegankelijkheidsverklaring opgesteld te worden door een daarvoor gecertificeerd (extern) bureau. Deze verklaring wordt na verificatie online gepubliceerd binnen het register van toegankelijkheidsverklaringen. Soms is het ook nog wenselijk deze verklaring als een hyperlink op de website te plaatsen.

Hoe gaat INOVA hier intern mee om?

Net zoals bij het bouwen van een huis begint men bij de fundering. Als deze basis al niet goed is, kan het huis nooit succesvol gebouwd worden. Dat geldt ook voor het digitaal toegankelijk maken van een website.

Ontwerp

Daarom begint het voldoen aan de digitale toegankelijkheidseisen bij het design van een website. Na inventarisatie van de doelgroep en de functionele en niet-functionele eisen van de klant, kan er worden gestart met het design. Onze concept en ontwerp afdeling dient bepaalde afwegingen te maken bij het ontwerpen van een website. Denk hierbij bijvoorbeeld aan:

  • Het gebruik van voldoende contrasten in zowel beeldmateriaal als tekstuele content;
  • Het zoveel mogelijk vermijden van externe plugins waar we als developers geen invloed op uit kunnen oefenen (zoals bijvoorbeeld de bekende reCAPTCHA validatie velden);
  • Een leesbaarheid die wordt gewaarborgd voor alle schermformaten (tekst grootte, regelafstand etc.);
  • Eventuele animaties flitsen niet 3 maal binnen één seconde;

Als het design van de website dus voldoet aan de toegankelijkheidseisen, kan een developer dit in principe één op één uitwerken tot een werkende website. In de praktijk merken we echter vaak dat tijdens het design- of het ontwikkelproces van een website vaak nog concessies gedaan moeten worden aangezien wensen, design en eisen van de klant vaak niet hand-in-hand gaan met de toegankelijkheidseisen. Uiteraard worden bepaalde concessies pas na overleg met de klant en onze ontwerp afdeling doorgevoerd.

Development

Een developer heeft legio tools voorhanden om een website te testen op digitale toegankelijkheid. Binnen INOVA hebben we hiervoor een geautomatiseerd proces ingeregeld; op het moment dat een developer code publiceert, wordt deze code automatisch getest tegen een breed scala aan toegankelijkheidseisen. Hier rolt vervolgens een rapportage uit wat de developer weer kan gebruiken om de website volledig toegankelijk te maken. Zo herhaald de developer bovengenoemd proces net zo lang totdat de website volledig toegankelijk is.


Enkele voorbeelden van technische toegankelijkheidseisen (waar de afdeling ontwerp dus geen rekening mee kan houden):

  • Toetsenbordtoegankelijkheid (men kan volledig met het toetsenbord navigeren door de website).
  • Tekstalternatieven voor afbeeldingen
  • Semantisch correcte HTML-code
  • Mogelijkheid om animaties te pauzeren of volledig uit te schakelen
  • Geen verlies van content wanneer met in- of uitzoomt op de webpagina

Toetsing

Zodra de website is opgeleverd, wordt er nog een toetsing gedaan door een gecertificeerd extern bureau. Hierna kan er dan een toegankelijkheidsverklaring opgemaakt worden.

Project Merwijck

Een mooi voorbeeld van een project waarbij digitale toegankelijkheid van de site een voorwaarde was, was het project Merwijck voor de gemeente Peel & Maas. We hebben bovenstaande routing hiervoor gevolgd. Check de site op: https://www.merwijckkessel.nl/.

INOVA gelooft in flexibele marketingcommunicatie. Inzet van één of meerdere specialisten vanuit verschillende disciplines op basis van de vraag die er op dat moment ligt. We werken volgens de unieke INOVA-roadmap aan gestelde doelen. Dat maakt jou en ons onderscheidend. Want hey… we are you.