De opkomst van Ransomware: risico’s, preventie en bescherming

Door

In de huidige digitale wereld, waar technologie onze dagelijkse taken en communicatie domineert, is er een dreiging die steeds vaker op de voorgrond treedt: ransomware. Deze schadelijke vorm van malware heeft al menig bedrijf en individu getroffen en veroorzaakt aanzienlijke schade aan gegevens en financiën. In deze blog duiken we dieper in de wereld van ransomware, bespreken we hoe het zich verspreidt, de verschillende soorten ervan en belangrijker nog, hoe we onszelf kunnen beschermen.

Wat is ransomware?

Ransomware is schadelijke software die de controle over computersystemen en bestanden overneemt en deze vergrendelt totdat een losgeldbedrag wordt betaald aan de aanvaller. Dit kan plaatsvinden door het versleutelen van bestanden of het blokkeren van toegang tot het gehele systeem. Er zijn twee hoofdvarianten van ransomware: versleutelende ransomware en locker ransomware. Versleutelende ransomware versleutelt bestanden, waardoor ze ontoegankelijk worden, terwijl locker ransomware de toegang tot het systeem zelf blokkeert.

Hoe ransomware zich verspreidt

Ransomware heeft talloze wegen gevonden om zich te verspreiden en in systemen binnen te dringen. Hier zijn enkele van de meest voorkomende methoden:

  1. Phishing e-mails: Aanvallers sturen misleidende e-mails met schadelijke bijlagen of links die, wanneer aangeklikt, de ransomware op het systeem activeren.
  2. Kwaadaardige downloads: Het downloaden van geïnfecteerde bestanden van onbetrouwbare bronnen kan leiden tot ransomware-infecties.
  3. Malvertising: Kwaadaardige advertenties op legitieme websites kunnen leiden tot het per ongeluk downloaden van ransomware.
  4. Geïnfecteerde externe apparaten: USB-drives en andere externe apparaten kunnen ransomware bevatten die wordt geactiveerd wanneer ze op een computer worden aangesloten.
  5. Software kwetsbaarheden: Ransomware-aanvallers kunnen gebruikmaken van kwetsbaarheden in verouderde software om systemen binnen te dringen.

Soorten Ransomware

De diversiteit van ransomware is verrassend en gevaarlijk. Hier zijn enkele opvallende varianten:

  1. Maze Ransomware: Bekend om gegevens te stelen voordat ze versleutelen, waardoor extra druk wordt uitgeoefend op slachtoffers om het losgeld te betalen.
  2. Noteransomware: Blokkeert de toegang tot belangrijke bestanden door ze simpelweg onleesbaar te maken.
  3. Doxware: Ook wel bekend als "leakware", dreigt gevoelige informatie openbaar te maken tenzij het losgeld wordt betaald.
  4. RaaS (Ransomware-as-a-service): Een 'dienst' waarbij cybercriminelen ransomware kunnen kopen en verspreiden zonder veel technische kennis. 
  5. Mobile Ransomware: Specifiek gericht op mobiele apparaten, waarbij toegang tot belangrijke functies of gegevens wordt geblokkeerd.

Bescherming en preventie

Als organisatie wil je er zoveel mogelijk aan doen om deze risico’s te beperken. Wij kunnen u adviseren in alle bescherming- en preventiemogelijkheden. In deze blog benoemen we een aantal van de meest genomen maatregelen. Naast deze maatregelen zijn er nog veel meer mogelijkheden om ransomware buiten de deur te houden.

  1. Houd software up-to-date: Zorg ervoor dat al uw software, inclusief besturingssystemen en applicaties, altijd up-to-date is om bekende kwetsbaarheden te dichten. Bij Agrippa regelen we dit in een SLA.
  2. Gebruik sterke wachtwoorden: Kies complexe wachtwoorden en vermijd hergebruik van wachtwoorden voor verschillende accounts.
  3. Wees waakzaam met e-mails: Open geen verdachte e-mails, klik niet op onbekende links en download geen bijlagen van afzenders die u niet vertrouwt.
  4. Regelmatige back-ups: Wij maken binnen ons beheerprogramma regelmatig back-ups van uw belangrijke gegevens. Deze slaan we op binnen een andere omgeving zodat het mogelijk is om de gegevens te herstellen zonder een betaling aan de aanvallers.
  5. Endpoint beveiliging: Wij installeren betrouwbare beveiligingssoftware, zoals Sophos Endpoint. Deze software detecteert het netwerk (inclusief servers, desktops en mobiele apparaten) op ongewenste activiteiten.
    Daarnaast doen we een gedragsanalyse en bieden mogelijkheid tot uitbreiding van security NOC. Het Netwerk Operatie Center (NOC) houdt onder meer toezicht op technologie en voorzieningen (van bedrading tot servers), draadloze netwerken, databases en firewalls.
  6. Gebruikerstraining: We bieden trainingen om uw medewerkers bewust te maken van de gevaren van ransomware en phising. Daarnaast trainen we uw collega’s ook om dergelijke aanvallen proberen te voorkomen.

Conclusie

Ransomware is een serieuze bedreiging die zowel individuen als organisaties treft. Door bewustwording te vergroten, voorzorgsmaatregelen te nemen en effectieve beveiligingspraktijken te volgen, kunnen we onze digitale wereld beschermen tegen deze gevaarlijke dreiging. Onthoud: preventie is de sleutel tot veiligheid in een tijdperk waarin onze afhankelijkheid van technologie alleen maar groter wordt.
Wil je weten wat voor jouw organisatie de noodzakelijke beschermings- en preventiemaatregelen zijn? Neem gerust met ons contact op!

INOVA gelooft in flexibele marketingcommunicatie. Inzet van één of meerdere specialisten vanuit verschillende disciplines op basis van de vraag die er op dat moment ligt. We werken volgens de unieke INOVA-roadmap aan gestelde doelen. Dat maakt jou en ons onderscheidend. Want hey… we are you.