Onze ervaring met Kubernetes

Door

Je hebt het vast wel eens gehoord: ‘de server ligt plat door te veel verkeer naar de website’. Erg vervelend, zeker bij je eigen website of als je net op een piekmoment in je bedrijfsvoering zit. 

Wat is Kubernetes?

Gelukkig is dit te voorkomen door het gebruik van Kubernetes. Kubernetes, ook wel k8s genoemd, is een opensource platform voor container orchestratie. Kubernetes zorgt ervoor dat alle containers up-to-date blijven en blijven draaien over alle servers.

Op het moment dat jouw organisatie te groot wordt voor een simpele (web) server ga je wellicht snel denken om een tweede erbij te nemen, of zelfs een derde. Deze servers moeten ook onderhouden worden en er moet voor gezorgd worden dat jouw applicatie juist blijft draaien op alle servers die je hebt. Het gebruik van Kubernetes en containers kan dan uitkomst bieden. Allereerst ‘verpakken’ we jouw applicatie in een container, dit is eigenlijk een pakket waar alles wat jouw applicatie nodig heeft om online te zijn in zit. Deze container sturen we dan naar Kubernetes die zorgt er dan op zijn beurt voor dat jouw applicatie draait op al jouw servers.

In het kort kan je Kubernetes zien als een voetbaltrainer die zijn spelers (de containers) aanstuurt en zorgt dat zij allemaal doen wat ze moeten doen om het gewenste resultaat te behalen. En waarom is het gebruik van Kubernetes dan interessant voor jou? Ik licht drie voordelen van het gebruik van Kubernetes uit.

1. Piek in dataverkeer managen

Het is mogelijk dat jouw website een bezoekerspiek heeft op een bepaald moment. In sommige gevallen ben je hier vooraf van op de hoogte. Een bezoekerspiek kan gepland zijn, zoals bij de presentatie van een nieuw product of verkoop van festivaltickets. Bestelwebsites van restaurants ervaren deze bezoekerspiek dagelijks tegen etenstijd. In andere gevallen ben je niet van op de hoogte van een bezoekerspiek op je website. In alle gevallen is het belangrijk dat je website deze hogere bezoekersaantallen aan kan, en bezoekers een goed werkende website hebben. Kubernetes kan deze pieken identificeren en waar nodig meer containers aan of uitzetten op basis van deze pieken. Wat effectief jouw website meerdere keren online zet waardoor je dus meer verkeer en bezoekers kan bedienen.

2. Risicospreiding

Omdat Kubernetes ervoor zorgt dat je containers blijven draaien over alle servers, zorgt dit voor risicospreiding. Als je je website op één server hebt opgeslagen en deze bevindt zich in één datacentrum, dan kan een storing (bijvoorbeeld door een ramp of ongeluk) in dit datacentrum, of een server crash, ervoor zorgen dat jij geen draaiende website meer hebt. Door gebruik te maken van Kubernetes zorg je voor risicospreiding en wordt je website op verschillende servers en eventueel op fysiek verschillende locaties (datacentra) opgeslagen. Mocht er dan onverhoopt iets gebeuren in een datacentrum, dan blijft jouw website gewoon draaien. Kubernetes zorgt er namelijk voor dat de container die wegvalt automatisch wordt vervangen door een nieuwe container.

3. Hogere SEO door het lokaal laden van data

Het opslaan van je data op verschillende locaties, zorgt niet alleen voor risicospreiding maar ook voor een hogere SEO. Dit heeft namelijk te maken met het snel laden van data op je website. Als je data op een server in Amerika staan, dan duurt het langer voor iemand in Nederland langer om deze data te laden dan als deze data op een server in Nederland zou staan. Door je data lokaal op te slaan wordt deze sneller geladen wat zorgt voor een hogere SEO.

Wil jij samen met ons kijken of we jouw applicatie kunnen ontwikkelen en in de cloud kunnen draaien? Neem gerust contact met mij op via tim@teaminova.nl

INOVA gelooft in flexibele marketingcommunicatie. Inzet van één of meerdere specialisten vanuit verschillende disciplines op basis van de vraag die er op dat moment ligt. We werken volgens de unieke INOVA-roadmap aan gestelde doelen. Dat maakt jou en ons onderscheidend. Want hey… we are you.